Visa in en webbläsare
 
 

Atelier Essence Edition I

Atelier Essence är ett unikt vin från Valpolicella. Det är producerat till 100% av druvor som torkats under 60 dagar som därefter vinifieras på ståltank och buteljeras. Atelier Essence presenterar en koncentrerad version av druvornas primära aromer - druvans essens. Trots avsaknad av påverkan från ekfatslagring och relativt låg alkoholhalt (14.5%) fås kraft och rikedom som i de bästa Amarone.


Detta är den första utgåvan och de handplockade druvorna kommer från den fina årgången 2019. Jag tog med vinet vid blindprovningen "Grand Finale" på höstens Club Amarone-resa då vi provade toppamarone från de åtta hus vi besökt under resan (Ernesto Ruffo, Roccolo Grassi, Begali, Monte Santoccio, m.fl.) . Atelier Essence kom ut väldigt väldigt bra och trots avsaknad av ekfat och hög alkoholhalt hittas kraft och rikedom. Men doft- och smakprofilen är centrerad kring de primära aromerna från druvorna (bärsmakerna). Vinet visar upp en mogen och livlig bärpalett med härlig energi. Produktionen av Atelier Essence Edition I är blygsamma 2.400 flaskor.

 

 


Trevlig helg, Fredrik
Club Amarone

  


 

"Atelier Essence presenterar en koncentrerad version av druvornas primära aromer - druvans essens. Den fina årgången 2019 bjuder på en mogen bärpalett full av liv och energi."

 

 

Druvor, jordmån och vinifiering: Druvor: 25% corvina, 25% corvinone, 10% rondinella, 15% teroldego, 15% marzemino, och 10% cabernet franc. Jordmånen är kalksten. Vinstockarna är 20 år gamla och växer på höjderna i klassiska Valpolicella kring San Pietro in Cariano, 380 meter över havet. Efter skörd genomgår alla druvorna torkning (appassimento) under 65 dagar. Stjälkarna tas bort innan druvorna jäser till vin i rostfria ståltankar. Vinet mognar i ståltank innan det buteljeras. 

 

Alkoholhalt: 14.5%

Restsockerhalt: 4 gram/liter.

Fyllighet: 9 (12) - förklaringar. Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

Lagringspotential: Atelier Essence Edition I är producerad av den fina årgången 2019 som bjuder på en mogen bärpalett full av liv och energi. Drick 2021 - 2024. 

Servering: Servera vid 16 - 18 grader till grillat kött, mustiga grytor eller lagrade salta ostar. 

Artikelnr: 50976, pris: 278 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

Konceptet Atelier

Etiketternas koncept och idé framarbetades av Henrik Hallberg tillsammans med Villa Montelone och illustratören Marie Sandahl. Ateliers etikett är en tolkning av Anthony och Lucia Raimondis motto "An iron fist in a velvet glove" (en järnhand i en sammethandske). I deras fall avsågs en tydlig vision och beslutsamhet kring utvecklingen av vingården Villa Monteleone men med största respekt och ödmjukhet inför uppgiften och dess omgivningen. På och kring järnloket med sammetshandsken ses många av de djur som lever på vingården. 

Syskonetiketten till loket blir naturligt en vagn. Här i form av en g-vagn lastad med de primära aromer som hittas i vinet och ytterligare djur som lever i byn Gargangnago där vingården ligger. G-vagnar används till olika typer av gods. Äldre typer av G-vagnar var mycket vanliga fram till i mitten av 1900-talet.