Visa in en webbläsare
 
 

Ny fin årgång av Mazzis Valpolicella Superiore "Poiega" 


Förra  helgen besökte jag Valpolicella och de sympatiska bröderna Stefano och Antonio Mazzi. Det är alltid lika kul att besöka dem i den lilla byn "Sanperetto" i kommunen Negrar i klassiska Valpolicella. Vi provade igenom alla de nya årgångarna de producerar och avslutningsvis öppnade de även en av familjens riktigt gamla viner - Recioto della Valpolicella från 1942. Oxiderad och portvinsliknande och här fanns fortfarande sötma kvar efter närmare 80 i källaren. Fantastiskt. 

Husets kanske bästa vin tycker jag är "single-vineyard" Valpolicella Superiore "Poiega". Vingårdsläget "Poiega" har fått ge namn till vinet. Den är alltid ruggigt bra. 2018 är något ung fortfarande så den mår bra av att få vila ett par månader, alternativt luftas. För att få en Valpolicella Superiore med lite mer koncentration låter Mazzi torka druvorna under tre veckor innan de pressas och vinifieras. 

 


Bästa hälsningar,
Fredrik Montelius


 

 

 



Stefano och Antonio Mazzi som driver vingården idag.

 

I kommunen Negrar, i klassiska Valpolicella, strax norr om Verona finner du egendomen Azienda Agricola Roberto Mazzi. Efter jordbruksstudier startade Roberto Mazzi 1958 sin egendom. Det ursprungliga namnet på gården var San peretto (den lilla orten där källaren ligger) så vinerna namngavs efter vinkullarna: Calcarole, Castel, Poiega och Punta di Villa. Numera leds den familjeägda gården på mer än sju hektar av Robertos söner Stefano och Antonio.

 

Druvor, jordmån och vinifiering: Corvina 60%, Corvinone 10%, Rondinella 20%, Molinara 10%. Efter skörd och pressning/jäsning får vinet mogna 18 månader i fransk barrique (225-liters ekfat). 7.000 flaskor produceras årligen av "Poiega".

 

Alkoholhalt: 14,5%

Restsockerhalt: 3 gram/liter.

Lagringspotential: Årgång 2018 är mycket bra. Drick 2021 - 2024.

Fyllighet (Förklaring): 9 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

Servering: Servera vinet 17 - 18 grader.  

Artikelnr: 76776, pris: 278 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget