Visa in en webbläsare
 
 

Hej, idag är det premiär för Le Battistelle vita toppvin (single-vineyard, old vines) "Roccolo del Durlo" från 2019. Druvorna kommer från vinstockar som planterades för hundra till hundrafemtio år sedan i klassiska Soave. Jordmånen är svart vulkanisk sten. Vinet är generöst på mineralitet och den fina syran balanserar den djupa och rika frukten perfekt. Vinet är underbart gott att njuta av dessa varma sommardagar som en apéritif men har struktur att matcha rika fiskrätter och grillad kyckling. Roccolo del Durlo 2019 levererar svårslagen pris-prestanda för 234 kr / flaska. 


Diderot.se reportage om Le Battistelle, Roccolo del Durlo:


"Doften är magisk med näsan som fylls av en hel blombukett tillsammans med vulkaniska mineraler, akaciahonung och gula äpple. Ett vin som leder till förälskelse från första sniffen."

"Ett vin i total balans, med enormt djup och som imponerar stort från första till sista klunken. Så otroligt bra vin och som tack vare sin kvalitet är omöjligt att konsumera för fort på grund av alla goda smaknyanser. Ingen tvekan om att jag i detta vin hittat en ny favorit trots stenhård konkurrens inte minst från min andra Soave favorit Suavia." - Diderot.se


Le Battistelle producerar idag totalt 40.000 flaskor vin fördelat på tre torra vita och en liten produktion av husets desertvin. Vingården drivs idag av Gelmino och Cristina Dal Bosco som startade företaget Le Battistelle 2002. Dess förinnan hade familjen Bosco sålt familjens druvor till det lokala kooperativet. Vingården och de totalt 9 hektar vinfälten ligger i och kring byn "Brognoligo" i klassiska Soave.
 
Vinfälten har funnits i familjens ägor sedan slutet av 1800-talet och har gått i arv från generation till generation. Det typiska i området har varit att omplantera vinstockarna för att få större skördeuttag. Ju äldre en vinstock är desto färre druvor per planta ger den. Så den ekonomiska logiken under 1900-talets andra hälft var att försöka maximera skördeuttaget och kunna sälja så många kilo druvor som möjligt till kooperativen.
 
Familjen Dal Bosco, med stark kärlek till de gamla 1800-tals stockarna, har istället med varsam och kunnigt handlag låtit de gamla stockarna växa kvar. Detta trots den minimala mängd druvor som kunnat skördas. Men tack vare de gamla vinstockarna är kvaliteten på vindruvorna sällsynt hög.
 

Druvor, jordmån och vinifiering: 100% garganega som vuxit i en mycket brant sluttning på familjens svåråtkomliga vinfält "Roccolo del Durlo", beläget 250 meter över havet. Vinstockarna på fältet "Roccolo del Durlo" är upp till hundrafemtio år gamla. Druvorna skördas i slutet av skördeperioden (oktober) för hand. Direkt efter skörd tas stjälkarna bort följt av en 48 timmmar lång kall maceration med skalen. Druvorna pressas därefter försiktigt och musten får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar under 25 dagar. Vinet mognar tillsammans med jästfällningen under 8 månader med regelbunden "battonage". Vinet buteljeras därefter.

 
Alkoholhalt: 12.5%
 
Restsockerhalt: 2 gram/liter.

Doft och smak: I doften hittas sommarblommor, gula stenfrukter, citrus, stendamm, träaska och grusgång samt en försiktig ton av honung. Smaken är frisk och fyllig med en krämig struktur. Här hittas gula äpplen, citrus och rejält med gula stenfrukter såsom aprikoser, plommon, persika, nektariner. En finstämd lite örtig ton spär på komplexiteten. Mineraler och den fina syran skapar tillsammans med frukten och de andra smakerna en balans i vinet som är fantastisk.

Lagringspotential: Årgång 2019 är ung men redan mycket bra nu. Drick 2020 - 2025. 

 
Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 8 - 10 grader. Passar utmärkt till ostar, fågel, hummer och kalvkött.
 
 
Artikelnr: 73563, pris: 234 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget

 

 

 

Bâtonnage är ett franskt uttryck som betyder att ”röra om med en pinne”. I vinframställningsprocessen rör man upp jästfällningen i vinet som samlas som bottensats under jäsningen i lagringskärlet (se bild ovan). Bottensatsen består exempelvis av jästceller och druvskalfragment.
 
Jästfällningen är helt enkelt de döda jästsvamparna som faller till botten i jäsningskaret. De innehåller bland annat polysackarider, alltså flervärda sockerarter och mannoproteiner. När de får ligga kvar i vinet efter jäsningens slut, börjar de lösas upp med hjälp av enzymer (autolys) och avge polysackariderna till vinet. Det här gör att vinet får en rundare, fylligare smak. Det är för övrigt det som sker i champagneflaskorna efter omjäsningen i flaskorna. Stilla viner låter man ligga kvar på sin fällning i små ekfat eller större rostfria tankar. Ett par gånger i veckan (oftare de första dagarna) rör man upp den fjäderlätta jästfällningen i vinet, så kallad battonage.

 

 

Bästa hälsningar,
Fredrik Montelius