Visa in en webbläsare
 
 
 

Ny exceptionell årgång! Suavias Massifitti från 2017. Detta är utan tvekan åter en mycket bra årgång. Gott, fräscht och med en fantastisk textur redo att njuta av nu i vår och sommar. Servera gärna tillsammans till Moule Marinière (musslor i vitt vin, helst kokta Massifitti), recept hittas nedan. 

Suavia visar år efter år att deras utbud av mineraldrivna vita viner tillhör toppen på den italienska vitvinshimlen. Oavsett årgång får du alltid hög kvalitet. Massifitti 2017 kan beställas för 229 kr per flaska.

 
 

"This is a terrific white wine, hands down. Trebbiano di Soave really shows its definition and dimension here, and the Tessari sisters of Suavia truly have created a wine that occupies its own class."

 
"It is so fine and silky, and you can anticipate beautifully ashy flint and crushed mineral on the close. 
 
The Trebbiano di Soave Massifitti is especially soft and smooth in this vintage and has a generous bouquet that pours out citrus, peach and honeydew melon." - Robert Parker
 
 
Soave gränsar till Valpolicella ligger strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet. Suavia, som är det antika namnet för Soave, drivs av systrarna Meri, Valentina and Alessandra Tessari. Suavia är helt dedikerade till att producera vita viner från området.
 
Massifitti produceras till 100% av druvan "Trebbiano di Soave". Vinrankorna, drygt 10 år gamla, växer i vulkaniska jordar belägna 300 meter över havet. Efter skörd pressas druvorna och druvsaften jäses direkt utan kontakt med skalen i ståltankar. Därefter sänks temperaturen för att undvika malolaktiskt jäsning då Suavia önskar ha kvar den krispiga och friska syran. Efter vinifiering vilar och mognar vinet under 15 månader i ståltank innan buteljering.
 
 
Diderot.se om Massifitti
 
"En lätt ljusgul färg presenterar sig när första dropparna fyller glaset i värdig takt. Doften är så ljuvligt kalk- och vulkanmineralisk som bara de bästa kullar/producenter i Soaveområdet kan presentera. Kombinera det med de finaste Jasminnyanserna, så får du en underbar introduktion till hur gudomligt gott detta vin är.
 
Smaken är bara så bra och ännu ett bevis på vad de kvinnliga vinmakarna kan åstadkomma. Så rent med krispig syra tillsammans med mineraler i världsklass, touch av päron, underbar krämighet och en färsk örtighet som avslutning. Vilket fantastiskt sätt att återintroducera en antik druva som mer än väl förtjänar en plats i rampljuset. Bara för dig att ta rygg på alla viner som kommer ut från egendomen Suavia (en av mina bästa råd). För mer förföriskt vitt får du leta efter.
 
Passar till det mesta i skaldjursväg, inte minst till färska räkor. Tänker även pröva detta fantastiska vin tillsammans med en krämig pasta ihop med vinterns feta Nordsjötorsk."
 
 
Servera vid 8 - 10 grader.
 
Lagringspotential: 20.000 flaskor producerades av den i Soave lysande fina årgången 2017. Drick 2020 - 2023.
 
Alkoholhalt: 12.5%
 
Restsockerhalt: 3,7 gram/liter
 

Artikelnr: 74881, pris: 229 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 

Moule marinière (musslor i vitt vin)

Moule marinière, vinkokta musslor, från det läckra sydfranska köket. Du lagar enkelt denna festmåltid genom att låta musslorna dra i torrt vitt vin med vitlök, schalottenlök och persilja. Servera med frasiga baguetter.

Ingredienser för fyra personer:
2 kg musslor, 50 g smör, 1 dl finhackad schalottenlök (1 dl motsvarar ca 6 st), 3 finhackade, vitlöksklyftor, 1/2 liter torrt vitt vin, 1 kryddbukett * (morotsbit, timjan- och persiljekvistar, lagerblad), 1 dl hackad persilja (gärna slätbladig), nymalen vitpeppar, salt, baguetter till servering

Gör så här:

1. Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av.

2. Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslor. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken och låt puttra under omrörning någon minut.

3. Häll i vinet och lägg i kryddbuketten, peppra och låt koka upp. Koka i 2 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt i ca 5 minuter under lock.

Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Håll dem varma i en stor uppvärmd skål med lock över. Kasta exemplar som inte öppnar sig.

Koka ihop spadet till cirka hälften, lägg ner musslorna igen och strö över den hackade persiljan. 
Smaka av med salt.

Blanda om under en halv minut så att musslorna hinner bli rykande heta igen. Plocka bort kryddbuketten.

Fördela musslor och spad i sopptallrikar. Servera genast med frasiga baguetter.

 

Vänliga hälsningar,

Fredrik Montelius