Varje år väljer jag ut en Valpolicella som får representera årgången. Marion Valpolicella från 2017 - en av de bästa Valpolicella jag provat från 2017. En årgång som bjöd på rikligt med sol, optimalt för viner som ska kommuniceras unga. För viner som lagras sex år eller mer föredrar jag generellt svala årgångar för att få en pigg och fräsch syra som hinner runda av sig över åren. Men för unga viner tänker jag precis tvärtom. Här söker jag gärna varma och solrika årgångar som levererar perfekt balans, avrundad syra och mogen fin frukt redan vid ung ålder. Marion 2017 exakt detta och nu, tre år efter skörd, är denna fina Valpolicella perfekt för att njuta av i år och nästa år. Servera Valpolicella svalt kring 15 grader till charketurier, pasta, pizza, sallad eller salta ostar. Pris 189 kr / flaska.
Senaste inom vinvärlden: Situationen med Corona-viruset är oroande och får stora konsekvenser även inom vinvärlden. För någon vecka sedan blev det klart att den stora vinmässan Prowein i Düsseldorf flyttats fram i tiden (nya datum har inte kommuincerats än). Nu i veckan blev det klart att även världens största vinmässa Vinitaly, med 300.000 besökare och 5.000 utställare, planerad för mitten av april, flyttas till mitten av juni.
Jordmånens påverkan. Sand, sandsten, grus, som brukar anges som fattiga jordar, ger relativt för druvan, eleganta viner med ljus färg, hög aromatisk palett (ljusare bär) och mjuka tanniner. Vinrankor som växer i sand producerar färre druvor jämfört med motsvarande vinranka som växer i lera. Detta är en viktig faktor till att Marions alla viner levererar i det ljusare fruktspektrumet. Marions druvor kommer från sandiga jordar rika på vit kalksten.
Jämför med lera som ger relativt för druvan, musklösa viner med mörk färg, mörk frukt och kraftigare tanniner. Vinrankor som växer i lera producerar mer kvantitet.
En annan viktig faktor för färgen på vinet och hur "mörk" frukt vinet har är macerationen. Macerationen är tiden då skalen befinner sig i kontakt med juicen / vinet. Om skalen tas bort direkt vid pressning, dvs vi undviker maceration fås ett vitt vin. En maceration på 4 - 24 timmar med skalen från röda druvor ger normalt ett rosévin. För röda viner är macerationen normalt fem dagar till fem veckor. Här har vinmakaren alltså stor möjlighet att kunna påverka hur mycket färg och smaker som urlakas ur skalen.
Marions ägare och vinmakare Stefano Campedelli söker en husstil med eleganta viner som för tankarna mot Pinot Noir. Ett viktig beslut i vinifieringsprocessen, för att förverkliga denna idé, är att konsekvent ha en relativt kort maceration för husets alla viner.
Stefano och hustrun Nicoletta Campedelli som äger och driver Marion
Druvor: Corvina 30%, Corvinone 60%, Rondinella 10% skördade från rankor planterade 1990. Efter skörd och pressning/jäsning mognar 80% av vinet i ståltank. 20% av vinet mognad i stora ekfat under ett år.
Alkoholhalt: 12.5%
Restsockerhalt: 0,6 gram/liter.
Lagringspotential: Valpolicella är inget vin som ökar i komplexitet med lagring även om det tål att lagras flera år utan att försämras. Årgång 2017 är mycket bra nu. Drick 2020 - 2021.
Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet kring 15 grader till charketurier, pasta, pizza, sallad eller salta ostar.
|
Artikelnr: 76371, pris: 189 kr/flaska (säljs i kartong om 12 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
VINRESOR 2020
Välkommen att följa med och upptäcka och njuta vindistriktet på plats i Italien tillsammans med oss. Vi möter människorna bakom vinerna, vi besöker producenterna, vingårdarna, vinfälten, vi njuter av den lokala gastronomin i perfekt matchning med viner. Alla resor guidas av Fredrik Montelius.
Valpolicella, 20 - 24 maj. Mer info och anmälan.
Sicilien/Etna, 3-7 juni. Mer info och anmälan.
Valpolicella, 16-20 september (fullbokad)
Bolgheri, 23-27 september (fullbokad)
Bolgheri, 7-11 oktober. Mer info och anmälan.
|
Jag önskar dig en fin helg!
|
Fredrik Montelius
|
|
|
|
|