Visa in en webbläsare
 
 

Webblansering av Dr Hermanns mest exklusiva TBAer 


Idag klockan 10:00 släpps två av Dr Hermanns mest exklusiva och efterfrågade viner. Det är två av Dr Hermanns TBAer som den spanska systembolags inköparen blev så imponerad av när han provade att han köpte in två partier för att lansera i kanalen för Systembolagets mest unika och efterfrågade drycker.

I höstas fick Dr Hermann 100p av Robert Parker för sin Erdener Prälat Riesling Trockenbeerenauslese (Gold Capsule) 2007 och sedan dess ringer det i telefon in princip varje dag hos familjen Hermann från importörer, restauranger och vinsamlare som försöker få tag på deras efterfrågade viner. På bilden ovan ses när Christian Hermann för hand pressar ut cirka 20 - 30 liter druvjuice för TBA från utvalda övermogna och skrumpna druvor som angripits av ädelröta (botrytis). 

 

 

För att kunna delta i en webblansering behöver du ha ett konto på Systembolaget. Klicka här för att skapa ett konto om du inte redan har ett.


Systembolaget får en begränsad tilldelning av dryckerna. Därför finns ett maximalt antal drycker du kan boka. 



Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 



Övermogna och skrumpna riesling druvor som angripits av ädelröta (botrytis)

 

TBAer från Mosel tillhör idag de högst betalda vinerna i världen. I september 2015 såldes en flaska av Egon Müller’s 2003 Scharzhofberger Trockenbeerenauslese på aktion för 12.000 euro per flaska (mer info här) vilket då blev nytt rekord. 

 

 

Erdener Treppchen Riesling Trockenbeerenauslese GK, 2006

"Picked with around 230° Oechsle, the golden-amber colored 2006 Erdener Treppchen Riesling Trockenbeerenauslese (Gold Capsule) opens with an intense and concentrated yet coolish, precise and flinty bouquet of ripe and stewed peaches, tropical stone fruits, sirup, tea pot and crushed stones intertwined with herbal, slatey and cereal notes. Intense and perfectly balanced on the palate, this is also a highly delicate, filigreed, finessed, even fresh and aromatic TBA with a seamless texture and stimulating flow thanks to very fine tannins and playful but ripe and elegant acidity that gives a stimulating finish. A gorgeous wine. ", 98p Robert Parker

Druvor: 100% riesling, alkoholhalt: 7,5%, restsockerhalt: 379 gram/liter, fruktsyra: 7.6 gram/liter.

Musten jäses med den vilda jästen från druvorna vid 16 grader i ståltank. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning. Efter alkoholjäsning är jästen kvar i kontakt med vinet under sex månader i ståltank. Vinet filtreras en gång ett par dagar innan buteljering.

Total årlig produktion: 280 flaskor (37.5 cl)

Lagringspotential: Drick 2021 - 2046+.

Länk till webblanseringen: Dr Hermann - Erdener Treppchen Riesling Trockenbeerenauslese GK, 2006 (37.5 cl), 2.395 kronor

 

Ürziger Würzgarten Riesling Trockenbeerenauslese LGK Alte Reben, 2018 (97+ Parker)

"From a very old plot close to the sundial and picked at 245° Oechsle, Christian Hermann's golden-yellow colored 2018 Ürziger Würzgarten Riesling Trockenbeerenauslese Alte Reben (Long Gold Capsule) is discreet and fine yet deep and flinty on the spicy, highly elegant and remarkably pure nose that displays lovely notes of zesty lemon and stone fruit only after two days in the opened bottle. Tea, lemon and very fine flint and Riesling aromas lead to an oily-textured, very rich and sweet but also fresh, piquant, utterly elegant and seamless palate with a stimulatingly clear, fresh and even slightly salty finish. This is a delicious, highly concentrated sweet wine with great finesse and aging potential. The wine was bottled with 6% alcohol and not less than 470 grams per liter of residual sugar lifted by 11 grams per liter of total acidity. Thanks to three hectares of vines in the best part of the cru, Hermann selected 60 liters of TBA.", 97+p Robert Parker

Druvor: 100% riesling, alkoholhalt: 6%, restsockerhalt: 481 gram/liter, fruktsyra: 11 gram/liter.

Musten jäses med den vilda jästen från druvorna vid 16 grader i ståltank. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning. Efter alkoholjäsning är jästen kvar i kontakt med vinet under sex månader i ståltank. Vinet filtreras en gång ett par dagar innan buteljering.

Total årlig produktion: 160 flaskor (37.5 cl)

Lagringspotential: Drick 2021 - 2058+.

 

Länk till webblanseringen: Dr Hermann - Ürziger Würzgarten Riesling Trockenbeerenauslese LGK Alte Reben, 2018 (37.5 cl), 2.395 kronor

 

Låt mig förklara de långa namnen. Den första delen i namnet talar om vilket vingårdsläget druvorna kommer ifrån, därefter följer druva samt information om vinet. 
 

Erdener Treppchen och Ürziger Würzgarten. Druvorna, vars vinstockar planterades 1920, kommer från respektive av de kända vingårdslägena "Erdener Treppchen" och "Ürziger Würzgarten". Båda är några av de brantaste i Mosel och världen.
 

Riesling. Vinet är producerat till 100% av druvan riesling.
 

Trockenbeerenauslese (TBA). För tyska prädikatswein (den högsta kvalitetsklassen i bestämmelser för tyska viner) måste vinet ha ett särskilt tillägg, så kallat prädikat, på etiketten. De olika prädikaten är minimigränser för druvornas mognad vid skörd. Trockenbeerenauslese (TBA), utvalda övermogna druvor som skrumpnat efter att ha angripits av ädelröta, botrytis, motsvarar en potentiell alkoholhalt på minst 21,5 procent. Restsockerhalten är mycket hög då den faktiska alkoholhalten i vinerna ofta ligger i trakterna kring 7-8 procent.


Alte Reben. Druvorna är valda från de äldsta vinstockarna därav tillägget ”Alte Reben” i namnet.
 

Gold Capsule. Tillägget "Gold kapsul" eller Gk är inte reglerat in de tyska vinbestämmelserna men används av vinproducenterna för att informera att vinet håller högre kvalitet. Mer info och historik nedan.

 

 

Byn Ürzig med dess branta vingårdsläge Ürziger Würzgarten

 

 

Vingårdsläget Erdener Treppchen

 

Dr Hermanns vingård grundades 1967, men familjen har tradition att framställa vin sedan 450 år tillbaka. Det var uppdelningen av familjegodset som ledde till skapandet av vingården Weingut Dr Hermann då Rudy Hermanns far, den läkare med samma namn, använde sin andel för att på egen hand, utvidga vinfälten och bygga en modern källare i Erden. Idag arbetar Rudy tillsammans med nästa generation, hans son Christian som är husets vinmakare.

Egendomen ligger i byn Erden i distriktet Bernkastel (Mittelmosel) och omfattar totalt 14 hektar. Dr Hermann arbetar totalt 140 olika plottar och skördar riesling från vinstockar på de branta skifferbackarna i tre kända vingårdar: Erdener Prälat, Erdener Treppchen och Ürziger Würzgarten. Många av vinstockarna planterades för mer än 100 år sedan.  

 

 

Vad är Gold kapsul (GK) för något?

"Gold kapsul" definieras inte av tyska vinlagar, utan är ett sätt som används av vingårdar för att särskilja högre kvalitetsviner inom en Prädikat, särskilt inom Auslese-klassen.

För att förstå bakgrunden bättre är det till stor hjälp att se tillbaka några decennier. Före 1971 fanns det fyra erkända nivåer av Auslese-viner i Tyskland: "Auslese", "Feine Auslese", "Feinste Auslese" och "Hochfeine Auslese". Ju längre namn desto högre koncentration - vanligtvis med hjälp av högre grad av botrytis vid skörden - och därmed mindre produktion.

I ett försök att förenkla den allmänna marknadsföringen av tyska viner gick regeringen in och reviderade Prädikatsystemet för att endast tillåta en kategori från Auslese. Den nya regeln möttes med frustration av de högkvalitativa medvetna vinproducenterna, mestadels de från Mosel, som hade fulländat konsten med selektiva skördar. Nu hade de berövats de traditionella sätten att uttrycka de olika söthetsnivåerna.

Detta var speciellt problematiskt för Auslese, det Prädikat-nivå med det bredaste Oechsle-intervallet (i Tyskland mäts den naturliga koncentrationen av druvsaften vid skörden i grader Oechsle). I ena änden av spektrumet finns en stil närmare Spätlese (torrare) och i den andra änden är Beerenauslese (sötare). Så med bara Auslese på etiketten, hur skulle en kund veta om det var närmare Spätlese-stil eller närmare en Beerenauslese? Då 1971 års lag förbjöd användning av formuleringar för att beteckna söthetgraden i en Prädikat, kom vinproducenterna runt det genom att utveckla andra identifieringsmedel.

 

Gk - gyllene kapseln på toppen av flaskan. 


Den mest erkända metoden är en gyllene kapsel, i motsats till den vita kapseln som används för det ”grundläggande” Auslese. En kort guldkapsel betyder vanligtvis närvaro av botrytis och en lång guldkapsel representerar en anmärkningsvärt högre andel botrytis och därmed koncentration, nära i kvalitet och stil till en Beerenauslese.