Visa in en webbläsare
 
 

Sista chansen att beställa Santocciorosso 2018

God morgon. Vi har precis fått hem det sista partiet av Santocciorosso från superåret 2018. Det är en årgång som påminner om toppårgången 2015. Här fås både fräsch frukt och bärighet och en lång generös och komplex eftersmak. 

Santocciorosso har kommit att bli ett av Monte Santoccios mest populära viner. Det är ett vin som utvecklas väl över tid. Vid flera tillfällen under resor till familjen Ferrari har vi fått möjlighet att prova äldre årgångar som 2008, 2009, 2010. Även efter 8 - 10 år är de utvecklade men fulla av liv. Santocciorosso är ett fint exempel på ett toppvin som förmår att visa upp härliga nyanser, dofter och smaker från kullarna ovanför Fumane i klassiska Valpolicella. 

 

 


Hälsningar, Fredrik
Club Amarone

 Nicola Ferrari, ägare och vinmakare

 

"Helt sanslöst gott och utan tvekan bästa årgången jag testat av Santocciorosso. Gommen täcks av underbara smaklager med körsbär, kaffe, choklad, tobak, örter i kubik, silkeslena tanniner och allt presenterat i en förförisk harmoni." - diderot.se

 

Druvor, jordmån och vinifiering: Druvblandningen är intressant och det är här anledningen hittas till att det inte är en Amarone: Corvina 40%, Corvinone 30%, Sangiovese 10%, Merlot 10%, Cabernet Franc 10%. DOCG-reglerna stipulerar att en Amarone måste innehålla mellan 5% till 30% av druvan rondinella. Vidare är det tillåtet att i framställningen av Amarone inkludera maximalt 25% druvor som inte historiskt kommer från Valpolicella.

Så det är primärt dessa två krav som gör att Santocciorosso inte klassificeras som Amarone. I en blindprovning av Amarone tror jag dock det är få som inte skulle sätta Santocciorosso som Amarone. Ett kul wild-card att ta med i en Amaroneprovning. Dyk gärna ner och botanisera i DOCG-reglerna här.

Druvorna skördas i slutet av september, början av oktober. Därefter följer en tre månader lång appassimento/torkning innan druvorna pressas. Jäsning och maceration under tjugo dagar vilket följs av tjugo månader på 225-liters ekfat.


Alkoholhalt: 15%

Restsockerhalt: 4 gram/liter.

Fyllighet: 9 (12) - förklaringar. Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

Lagringspotential: Årgång 2018 köper jag för att njuta av direkt och kommande tre till fem år, även om jag tror att den håller längre än så. Drick 2021 - 2026. 

Servering: Servera vid 18 grader till viltkött, nötkött som biffar eller grytor, eller fågel som struts, anka och fasan. Passar mycket bra också till lagrade salta ostar. 

Artikelnr: 71594, pris: 282 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

Vingården Monte Santoccio tillika hem för Laura och Nicola Ferrari och deras två döttrar Stella och Viola. Runt huset ligger flera av Monte Santoccios vinfält planterade med den i Valpolicella traditionella uppbindningstekniken "pergola". Pergolan skapar ett "lövtak" som skyddar mot direkt solljus druvskalen som varma år kan ta skada. Druvorna växer högst upp och hänger likt takkronor från lövtaken vilket ger maximal exponering till vind och därmed torkar druvorna snabbare efter regn och risken för skadeangrepp minskar.