Visa in en webbläsare
 
 

Årets vita vin! Soave Classico "Roccolo del Durlo" 2020

God morgon! I början av året utsågs Le Battistelles vita toppvin "Roccolo del Durlo" till årets vita vin av vinbloggen Diderot.se. Det var den förra årgången 2019 som diderot-juryn valde som årets bästa vita vin. Idag slägger vi den efteröljande årgången 2020. 

Le Battistelle är en liten sympatisk italiensk familjeproducent som producerar några av Soaves finaste vita viner. Druvorna som används till Roccolo del Durlo kommer från Soaves äldsta vinstockar, planterade på 1870-talet, i klassiska Soave.

Årgång 2020 är tight och precist. Årgång 2020 kommer att utvecklas och blomma ut de kommande 12 - 24 månaderna. Det är redo att njuta av men följ gärna vinets utveckling det kommande 1-2 åren.

Trots den delikata vinifieringen utan någon kontakt med ek så är detta ett rikt vin som jag tycker kommer ut allra bäst när det serveras tillsammans med sushi, vinkokta musslor, eller en rik fiskrätt. 
 

 


Vänliga hälsningar
Fredrik Montelius

 

 


"Årets vita vin. Doften är magisk..ett vin som leder till förälskelse från första sniffen. Smaken med ljuvliga vulkanmineraler, sälta, förförisk frukt, perfekt fruktsyra. Ett vin i total balans, med enormt djup och som imponerar stort från första till sista klunken." - Vinbloggen diderot.se
 

 

Le Battistelle producerar idag totalt 40.000 flaskor vin fördelat på tre torra vita och en liten produktion av husets desertvin. Vingården drivs idag av Gelmino och Cristina Dal Bosco som startade företaget Le Battistelle 2002. Dess förinnan hade familjen Bosco sålt familjens druvor till det lokala kooperativet. Vingården och de totalt 9 hektar vinfälten ligger i och kring byn "Brognoligo" i klassiska Soave.

 


 

Vinfälten har funnits i familjens ägor sedan slutet av 1800-talet och har gått i arv från generation till generation. Det typiska i området har varit att omplantera vinstockarna för att få större skördeuttag. Ju äldre en vinstock är desto färre druvor per planta ger den. Så den ekonomiska logiken under 1900-talets andra hälft var att försöka maximera skördeuttaget och kunna sälja så många kilo druvor som möjligt till kooperativen.
 
Familjen Dal Bosco, med stark kärlek till de gamla 1800-tals stockarna, har istället med varsam och kunnigt handlag låtit de gamla stockarna växa kvar. Detta trots den minimala mängd druvor som kunnat skördas. Men tack vare de gamla vinstockarna är kvaliteten på vindruvorna sällsynt hög.
 

Druvor, jordmån och vinifiering: 100% garganega som vuxit i en mycket brant sluttning på familjens svåråtkomliga vinfält "Roccolo del Durlo", beläget 250 meter över havet. Vinstockarna på fältet "Roccolo del Durlo" är upp till hundrafemtio år gamla. Druvorna skördas i slutet av skördeperioden (oktober) för hand. Direkt efter skörd tas stjälkarna bort följt av en 48 timmmar lång kall maceration med skalen. Druvorna pressas därefter försiktigt och musten får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar under 25 dagar. Vinet mognar tillsammans med jästfällningen under 8 månader med regelbunden "battonage". Vinet buteljeras därefter.


Lagringspotential: Årgång är ung och tight nu, men redo att njuta av. Drick 2021 - 2026.

Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 8 - 10 grader. Passar utmärkt till sushi, vinkokta musslor, eller en rik fiskrätt.

Alkoholhalt: 12.5%

Restsockerhalt: 2 gram/liter

Artikelnr: 73563, pris: 234 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

 

Vingårdsläget "Roccolo del Durlo" i klassiska Soave