Visa in en webbläsare
 
 

Premiär för vinet Ion, DOC Taurasini 2016 från det italienska vindistriktet Taurasini i Kampanien och producenten Stefania Barbot. Det är det fjärde vinet i sviten "Selected by Master of Wine" som vi släpper. Den exceptionella årgången 2016 har fått 93+ av Parker. Vi har endast fått ett parti av årgång 2016 och antalet flaskor är begränsat. Pris 269 kr. 

Stefania Barbot och Erminio Spezia förenade i livet såväl som i sin passion för vin och landskapet Irpinia, förverkligade sin dröm att producera fräscha viner av högsta kvalitet av den imponerande aglianico-druvan. Tillsammans med enologen Vincenzo Mercurio delade de visionen att producera en mer "äkta" aglianico - ett  vin av högsta kvalitet som var färdigt att dricka, ett år efter skörden. 

Barbots vinfält är organiskt odlade, totalt cirka tre hektar, och ligger på en liten platå runt 500 meters höjd. Jordmånen består av lera-kalkstenavlagringar och sediment från vulkanen Vesuvius. Vinrankorna som härrör från 70 år gamla vinstockar, odlas enligt det gamla Irpinia-"starsete"-bindningsmetoden, där vinstockar fläktar ut som ekrarna på ett hjul, snarare än att tränas i rader. Avkastningen är låg och huset producerar endast två viner i blygsamma volymer.

 
 

"Here's a surprise hit from Campania and a new name that I am very excited about. I am absolutely impressed by these new releases from Stefania Barbot. I strongly recommend you try these gorgeous wines.

The wine is fermented and aged only in stainless steel, and the purity of the fruit is unmatched." - 93+p, Robert Parker

 
 

"The 2016 “Ion” Campi Taurasini DOC shows excellent balance and a beautifully shaped and polished bouquet that has a little bit of everything you should expect from the Aglianico grape. You get black fruit, spice, tar, licorice and campfire ash—all delivered with seamless integration. This is a beautiful wine and a gorgeous surprise from Southern Italy.“

 

Ion 2016 levererar ett frisk och koncentrerat vin med fina tanniner och aromer av plommon, körsbär, mineral, lakrits, och kryddor. Kampaniens vulkaniska jordmån bidrar med en rökigt mineralisk ton.


Druvor, jordmån och vinifiering: Ion är producerat till 100% av druvan aglianico. Jordmånen består av vulkanisk sten, sand, kalksten, och lera. Vinfältet är beläget 500 meter över havet. Druvorna skördas för hand under slutet av oktober och början av november. 

Jäsningen sker i ståltank vilket följs av 12 månaders mognad i ståltank innan buteljering.  

Lagringspotential Årgång 2016 är ung, men redan mycket bra. Drick 2020 - 2024+.

Servering: Servera vinet 17 - 18 grader och gärna till mat. Det är ett relativt kraftfullt vin och kan med fördel luftas i karaff om det serveras närmaste 12 månader. Passar till feta rätter som kan bädda in vinets höga syra. Kraftiga kötträtter, gräddiga såser, svamprätter.

Alkoholhalt: 15%
 
Restsockerhalt: < 3 gram/liter.
 
Fyllighet (förklaring): 9 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 
 
 
Artikelnr: 71571, pris: 269 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
 
 
 

Aglianico är en blå vindruva som främst odlas södra Italien. På senare år har den fått en hel del uppmärksamhet i samband med att syditaliens viner blivit mer populära. Den ses som en av Syditaliens mest lovande och intressanta druvor. Aglianico odlas främst i Puglia (Apulien), Kampanien  och i Basilicata.

Den bedöms ha potential att skapa verkligt stora viner med stora lagringsmöjligheter. Det är dock en druva som kan ge stor avkastning så det gäller att hålla efter den för att den ska ge kvalitetsviner. Några av de bästa görs i distrikten Taurasi och Aglianico del Vulture (vi släppte Elena Fuccis Titolo för ett par veckor sedan från Aglianico del Vulture).

 

Vinfält längs bergssluttningarna i Kampanien

 
 

Bästa hälsningar från 

Fredrik Montelius