Visa in en webbläsare
 
 

Premiär! Le Battistelles mousserande Soave

God morgon! Idag släpper vi det första partiet av Le Battistelle vita mousserande spumante "Settembrino" från 2020. Le Battistelle producerar knappt 6.000 flaskor av denna fina Spumante. Vinet är 100% garganega-druvor vars vinstockar planterades för femtio år sedan i klassiska Soave.

 

Tänk dig Le Battistelles vita Soave "Battistelle" med fina mousserande bubblor. Super gott och fräscht och denna millesimato (årgång) 2020 är redan mycket bra och perfekt att njuta av i sommar. Settembrino är en blomma som är vanlig i Soave och som blommar i september när druvorna skördas.

 
 

 


Hälsningar, Fredrik
Club Amarone

 

Settembrino-blomma hos Le Battistelle

 


"Spumante ”Settembrino” Brut produceras från garganega druvor som skördats från stockar som planterades för 50 år sedan. Smakar som husets fantastiska Soave-viner med fina mousserande bubblor."

 

Le Battistelle producerar idag totalt 40.000 flaskor vin fördelat på tre torra vita, en spumante och en liten produktion av husets desertvin. Vingården drivs idag av Gelmino och Cristina Dal Bosco som startade företaget Le Battistelle 2002. Dess förinnan hade familjen Bosco sålt familjens druvor till det lokala kooperativet. Vingården och de totalt 9 hektar vinfälten ligger i och kring byn "Brognoligo" i klassiska Soave.

Vinfälten har funnits i familjens ägor sedan slutet av 1800-talet och har gått i arv från generation till generation. Det typiska i området har varit att omplantera vinstockarna för att få större skördeuttag. Ju äldre en vinstock är desto färre druvor per planta ger den. Så den ekonomiska logiken under 1900-talets andra hälft var att försöka maximera skördeuttaget och kunna sälja så många kilo druvor som möjligt till kooperativen.
 
Familjen Dal Bosco, med stark kärlek till de gamla 1800-tals stockarna, har istället med varsam och kunnigt handlag låtit de gamla stockarna växa kvar. Detta trots den minimala mängd druvor som kunnat skördas. Men tack vare de gamla vinstockarna är kvaliteten på vindruvorna sällsynt hög.
 

Druvor, jordmån och vinifiering: 100% garganega-druvor som fått jäsa i ståltank. Den andra jäsningen (charmat) sker även den i ståltank och vinet mognar därefter under 60 dagar med jästen innan buteljering. 


Lagringspotential:  Årgång 2020 är mycket bra nu. Drick 2021 - 2022.

Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 8 - 10 grader. Passar utmärkt till rika fiskrätter, ostron, fågel, hummer och kalvkött.

Alkoholhalt: 12%

Sockerhalt: 7 gram/liter (brut)

Artikelnr: 80087, pris: 234 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget