Visa in en webbläsare
 
 

Ribera del Duero "María" 2016

Det spanska vindistriktet Ribera del Duero, beläget 20 mil norr om Madrid, har levererat världsviner de senaste 20 åren. Vi hittar några spaniens högst prisatta viner här med storheter som Vega Sicilia och Pingus som kostar många tusenlappar per flaska. Även om distriktet har fått mycket fint renommé som dragit upp priserna så går det fortfarande att hitta små familjeproducenter med intressant pris-kvaliet. 

Alonso del Yerro producerar 70.000 flaskor årligen. Husets toppvin heter "María" och vi har fått hem den exeptionella årgången 2016 till lagret. Tidigare toppårgångar har fått 96 poäng av Parker och med årgång 2016  levereras deras troligtvis bästa årgång någonsin (ej poängsatt än). Den magiska årgången 2016 kombinerar fräschör och elegans med mogen frukt med stort djup och komplexitet. 
 

 


Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 



Alonso del Yerros vingård 


"Sourced from two plots that have different characteristics that complement each other, María combines power and ripeness with elegance. There is freshness in the palate and there is harmony; and there is a strong sensation of chalk in the tannins." - Robert Parker

 

 

Alonso del Yerro är en liten familjeproducent vars vingård ligger i den lilla byn Roa. Roa, som befolkas av knappt 2.500 invånare, ligger högt beläget ovan Duero-floden mitt i Ribera del Duero. Familjen Yerro köpte och flyttade in på gården "Santa Marta" år 2002. Med gården kom även vinfält i toppläge planterade med tempranillo-druvor. Familjen satte ambitionen mycket högt från start och tog bland annat hjälp av den kända franska vinmakaren Stephane Derenoncourt. Idag producerar famljen 3 olika viner och totalt 70.000 flaskor per år. Vinerna har legat kring 93 - 96 poäng av Parker de senaste åren och levererar utsökt pris-prestanda. 

 

Druvor: 100% tempranillo. Tempranillo är den viktigaste druvan i Ribera del Duero. Den kallas lokalt ofta för Tinto Fino eller Tinto del País. 

Druvstockarna växer på 850 meters höjd och planterades för 35 år sedan. Jordmånen består av lika delar sand och lera. Efter skörd och jäsning mognar vinet under 15 månader i franska barrique (25% är nya).


Alkoholhalt: 14,5%

Restsockerhalt: < 0.5 gram/liter.

Fyllighet: 9 (12) - förklaringar

Lagringspotential: Årgång 2016 är redan mycket bra men med många års fin utveckling som väntar. Drick 2021 - 2026+.

Servering: Servera vid 18 grader. Vinet bör luftas om det öppnas under 2021 - 2022.

Artikelnr: 74945, pris: 598 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget


 



 

För lite drygt 30 år sedan var Ribera del Duero mer eller mindre synonymt med en enda vinproducent - Vega Sicilia - Spaniens mest berömda vingård som gjorde legendariska och långlivade viner. 

När distriktet fick status som DO 1982, den då högsta kvalitetsklassen Dénominación de Origien, fanns bara nio egendomar i området som dessutom få hade hört talas om. 

Nu finns runt 200 vinproducenter utspridda på 20 000 hektar vinmark och Ribera del Duero har tillhört de hetaste spanska vinområdena de senaste 15-20 åren med viner som imponerat världens mest inflytelserika vinkritiker men vilket också lett till att priserna skjutit i höjden.

En av Spaniens mest betydande vinfloder – Duero – drar genom regionen. Den har sin källa i bergen söder om Rioja och går rakt igenom Ribera del Duero, stryker genom nordligaste delen av Rueda, korsar Toro och finner en sista DO i Arribes (del Duero) utmed gränsen till Portugal. 

Den långa, svala hösten i Ribera del Duero följs av en kall vinter, frost i maj och en kort och mycket varm sommar. Stora temperaturskillnader är vanligt, t.o.m. upp till ca 25 grader mellan dag och natt ger druvorna en långsammare mognad vilket i sin tur ger koncentrerad karaktär med bibehållen elegans och syra.