Hej! Superårgång 2016 av Monte Santoccios Ripasso. En årgång James Suckling precis gett 90 poäng till. Årgång 2016 levererar både kraft och fräshör: rubinröd färg, intensiv, ren och rik doft av körsbär, björnbär och mörka bär. Smaken är torr med en fin koncentration i frukten som bärs upp av en snyggt balanserad och uppfriskande syra. Mjuka taninner och ett långt avslut med fin fruktighet i avslutet. En lyxig Ripasso som passar perfekt till lite kraftigare grillrätter eller mustiga grytor.
Monte Santoccio ligger på sluttningarna, 450 meter över havet, ovan kommunen Fumane i klassiska Valpolicella. Huset producerar endast drygt 30.000 flaskor per år. Nicola Ferrari som arbetat hos Quintarelli - mästaren av Valpolicella – under många år har sedan drygt 10 år tillbaka tagit över familjens gamla vinrankor och börjat producera viner som fått mycket uppmärksamhet. Sedan Monte Santoccio introducerades på Systembolaget för ett par år sedan har svenska Amaroneälskare vallfärdat till deras vingård och hem för att prova husets viner.
James Suckling om Monte Santoccio Ripasso 2016
"Big black-fruit and bitter-chocolate character..generous body and touch of sweetness at the finish. 90p"
Druvorna skördas för hand under andra halvan av september till början av oktober. Efter skörd pressas de och genomgår en femton dagar lång maceration. I januari genomgår vinet en andra jäsning på de pressade druvskalen från Amaronen. Därefter mognar vinet under 30 månader i stora ekfat (tonneaux) innnan det buteljeras.
Lagringspotential: Årgång 2016 är mycket bra nu. Drick 2019 - 2021. Servera vinet svalt (kring 17-18 grader) gärna till grillat kött, pasta rikligt med parmesanost, eller en mustig gryta. Den fina syran och taninnerna möter upp lite kraftigare rätter på ett fint sätt.
Restsockerhalt: 1 gram per liter
Druvor: Corvina 40%, Corvinone 30%, Rondinella 20%, och Molinara 10%
Artikelnr: 72616, pris: 249 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Bästa hälsningar,
Fredrik Montelius
|
|
|
|
|