Visa in en webbläsare
 
 

Supersläpp och digital vinprovning med Christian Hermann

Idag släpper vi Dr Hermanns Riesling Kabinett vars druvor kommer från det berömda vingårdsläget Erdener Treppchen i tyska Mosel. Jag har också den stora glädjen att kunna bjuda in till en digital vinprovning med ägaren och vinmakaren Christian Hermann, onsdagen den 17e mars (se inbjudan nedan). 

Dr Hermanns viner imponerar stort och vi är otroligt stolta att börja samarbeta med en Mosels hetaste producenter. Dr Hermann har de senaste åren legat i det absoluta toppskiktet poängmässigt och huset fick sin första 100 poängare av Wine Advocate i höstas. Denna Riesling Kabinett, som finns under en mycket begränsad tid i tillfälliga sortimentet, levererar svårslagen pris-prestanda. Ett vin att njuta av idag eller om tio år. Servera denna Riesling Kabinett som sällskapsvin, till heta asiatiska rätter, skaldjur eller fiskrätter.

 

 


Hälsningar, Fredrik
Club Amarone

 



Christian Hermann - ägare och vinmakare

 


"This is one of the finest No. 6 bottlings I have tasted from Christian Hermann, and it's certainly one of the most remarkable Kabinett Rieslings you can buy from the 2019 vintage. Christian Hermann is a hidden super star in the Mosel Valley yet, still, much more known abroad than in Germany." - 94p, Robert Parker / Wine Advocate

 

"From first-class parcels and vinified in traditional fuders, the 2019 Erdener Treppchen Riesling Kabinett –6– opens with perfectly ripe and sun-soaked fruit aromas, representing golden-yellow, thin-skinned and even transparent Riesling berries as well as a refined slate aroma.

Very delicate! The palate is pure, refined and crystalline, balancing perfectly ripe and elegant fruit with delicate acidity and a mineral fundament. The finish is stimulatingly pure and salty." - Robert Parker

 

Dr Hermanns vingård grundades 1967, men familjen har tradition att framställa vin sedan 450 år tillbaka. Det var uppdelningen av familjegodset som ledde till skapandet av vingården Weingut Dr Hermann då Rudy Hermanns far, den läkare med samma namn, använde sin andel för att på egen hand, utvidga vinfälten och bygga en modern källare i Erden. Idag arbetar Rudy tillsammans med nästa generation, hans son Christian som är husets vinmakare.

Egendomen ligger i byn Erden i distriktet Bernkastel (Mittelmosel) och omfattar totalt 14 hektar. Dr Hermann arbetar totalt 140 olika plottar och skördar riesling från på de kända branta skifferbackarna i tre kända vingårdslägen: Erdener Prälat, Erdener Treppchen och Ürziger Würzgarten. Många av fälten har vinstockar som planterades för mer än 100 år sedan.


Druvor, jordmån och vinifiering: 100% riesling. Musten jäses med den vilda jästen från druvorna vid 16 grader i 1000-liters ekfat. Ekfatet är producerat från ek som kommer från trakterna kring Mosel. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning. Efter alkoholjäsning är jästen kvar i kontakt med vinet under sex månader. Vinet har lagrats under sex månader i 1000-liters ekfat, s.k. Mosel Fuder. Buteljering skedde i slutet av mars 2020. 

Vinet är nyanserat, med mycket frisk smak och bjuder på inslag av ananas, krusbär, citron, persika, vita blommor och mineral.

Alkoholhalt: 8,5%

Restsockerhalt: 52 gram/liter.

Fruktsyra: 8.2 gram/liter

Fyllighet: 5 (12), sötma: 3 (12), fruktsyra: 10 (12) - förklaringar

Lagringspotential: Årgång 2019 är mycket bra nu. Drick 2021 - 2029.

Servering: Servera vinet svalt kring 8 - 10 grader som sällskapsvin, till heta asiatiska rätter, skaldjur eller fiskrätter.

Artikelnr: 97100, pris: 179 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

Vingårdsläget Erdener Treppchen

 

Online-provning med Christian Hermann, onsdag 17 mars

Markera gärna redan nu i kalendern - onsdagen den 17 mars klockan 19:00 - ca 19.45. Då genomför vi en online-provning tillsammans med ägare och vinmakare "Christian Hermann". Provningen är kostnadsfri. Vinerna inhandlas på egen hand via systembolaget och det är givetvis frivilligt att välja vilka viner man önskar prova själv.  

 

Anmäl dig här (kostnadsfritt) -->>

 

Christian Hermann berättar, på engelska, om Mosel och historien om hans familj och dess vingård. Fredrik och Christian provar följande två viner tillsammans:

  1. Erdener Treppchen Riesling Kabinett, 2019 (nr 97100, 179 kr) – 94p, Wine Advocate
     
  2. Ürziger Würzgarten in der Kranklei Riesling Auslese Gk Alte Reben, 2019 (nr 93358, 347 kr) – 96p, Wine Advocate (släpps 23 februari)

Här finns lista med alla vinerna som beställs via systembolaget.se –>> 


 

Traditionella bestämmelser för tyska viner

Den tyska vinlag som har tillämpats från 1971 utgår från druvornas mognadsgrad (mustvikten) och delar in vinerna i följande fyra kvalitetsklasser:

  1. Tafelwein, motsvarar bordsvin. Om beteckningen Deutscher Tafelwein används måste vinet vara gjort uteslutande av druvor odlade i Tyskland.
     
  2. Landwein, motsvarar det franska Vin de pays och kan sägas vara ett bättre bordsvin.
     
  3. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, förkortas QbA, och är ett kvalitetsvin från en av de tretton regionerna. Chaptalisering (tilsätta socker före jäsning) är tillåten. Om enbart beteckningen Qualitätswein och inget prädikat (se nedan) förekommer på en vinetikett rör det sig om ett QbA-vin.
     
  4. Qualitätswein mit Prädikat eller Prädikatswein, den högsta klassen, förkortas QmP. Även detta vin måste ha sitt ursprung i en av de tretton kvalitetsvinregionerna. Till skillnad mot QbA får socker inte tillsättas före jäsning för att höja alkoholhalten, s.k. chaptalisering.


För Prädikatswein måste vinet dessutom ha ett särskilt tillägg, så kallat prädikat, på etiketten. De olika prädikaten är minimigränser för druvornas mognad, som varierar beroende på distrikt och druvsort.

Prädikaten är:

  • Kabinett, skörd vid normal tidpunkt, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 8,5-11,5 procent. Potentiell alkoholhalt är den alkoholhalt som vinet får om det jäser ut helt till ett torrt vin.
     
  • Spätlese, sen skörd, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 10-13 procent.
     
  • Auslese, utvalda klasar ur den totala skörden, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 11-14,5 procent.
     
  • Beerenauslese, utvalda övermogna druvor, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 15,5-18 procent.
     
  • Trockenbeerenauslese (TBA), utvalda övermogna druvor som skrumpnat efter att ha angripits av ädelröta, botrytis, motsvarar en potentiell alkoholhalt på minst 21,5 procent. Restsockerhalten är mycket hög då den faktiska alkoholhalten i vinerna ofta ligger i trakterna kring 7-8 procent.
     
  • Eiswein, druvor som plockats och pressats i fruset tillstånd. Har samma minimigränser som Beerenauslese, men druvorna har ej angripits av botrytis.