Sista chansen att beställa Massifitti 2017
God morgon. Vi har fått upp det sista partiet, dock väldigt begränsat, av Suavias suveräna årgång 2017 av Massifitti. Gott, fräscht och med en härlig energi i frukten. Perfekt att njuta av nu i sommar. Servera gärna tillsammans till Moule Marinière (musslor i vitt vin, helst kokta Massifitti), recept hittas nedan.
För att understryka hur bra årgång 2017 är i Soave vill jag nämna att Suavias andra vita vin "Monte Carbonare" 2017 var med i Wine Spectators topp-100-lista. I slutet av varje år publisererar Wine Spectator sin topp 100-lista. Årets mest spännande viner enligt dem. Wine Spectators blind-provar årligen drygt 15.000 viner (källa) som alla poängbedöms och kommenteras.
Suavia visar år efter år att deras utbud av mineraldrivna vita viner tillhör toppen på den italienska vitvinshimlen.
Hälsningar Fredrik
Club Amarone
De fyra systrarna Tessari varav Meri (t.v), Valentina (andra från höger) och Alessandra (t.h.) driver Suavia.
"This is a terrific white wine, hands down. Trebbiano di Soave really shows its definition and dimension here, and the Tessari sisters of Suavia truly have created a wine that occupies its own class." - Robert Parker
"It is so fine and silky, and you can anticipate beautifully ashy flint and crushed mineral on the close. The Trebbiano di Soave Massifitti is especially soft and smooth in this vintage and has a generous bouquet that pours out citrus, peach and honeydew melon."
Soave gränsar till Valpolicella ligger strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet. Suavia, som är det antika namnet för Soave, drivs av systrarna Meri, Valentina and Alessandra Tessari.
Suavia är helt dedikerade till att producera vita viner från området. Massifitti produceras till 100% av druvan "Trebbiano di Soave". Vinrankorna, drygt 10 år gamla, växer i vulkaniska jordar belägna 300 meter över havet. Efter skörd pressas druvorna och druvsaften jäses direkt utan kontakt med skalen i ståltankar. Därefter sänks temperaturen för att undvika malolaktiskt jäsning då Suavia önskar ha kvar den krispiga och friska syran. Efter vinifiering vilar och mognar vinet under 15 månader i ståltank innan buteljering. 20.000 flaskor producerades av den i Soave lysande fina årgången 2017 av Massifitti.
Druvor: 100% trebbiano di Soave.
Alkoholhalt: 12.5%
Restsockerhalt: 3.7 gram/liter.
Lagringspotential: Årgång 2017 är en mycket bra årgång redo att njuta av. Drick 2021 - 2023.
Servera vid 8 - 10 grader som vin som kanske kommer som bäst ut till fiskrätter, vinkokta musslor. eller varför inte bara njuta av det som en aperitif. Utvecklas fint över tid. Drick 2021 - 2024.
Artikelnr: 74881, pris: 238 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Moule marinière (musslor i vitt vin)
Moule marinière, vinkokta musslor, från det läckra sydfranska köket. Du lagar enkelt denna festmåltid genom att låta musslorna dra i torrt vitt vin med vitlök, schalottenlök och persilja. Servera med frasiga baguetter.
Ingredienser för fyra personer:
2 kg musslor, 50 g smör, 1 dl finhackad schalottenlök (1 dl motsvarar ca 6 st), 3 finhackade, vitlöksklyftor, 1/2 liter torrt vitt vin, 1 kryddbukett * (morotsbit, timjan- och persiljekvistar, lagerblad), 1 dl hackad persilja (gärna slätbladig), nymalen vitpeppar, salt, baguetter till servering
Gör så här:
1. Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av.
2. Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslor. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken och låt puttra under omrörning någon minut.
3. Häll i vinet och lägg i kryddbuketten, peppra och låt koka upp. Koka i 2 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt i ca 5 minuter under lock.
Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Håll dem varma i en stor uppvärmd skål med lock över. Kasta exemplar som inte öppnar sig.
Koka ihop spadet till cirka hälften, lägg ner musslorna igen och strö över den hackade persiljan.
Smaka av med salt.
Blanda om under en halv minut så att musslorna hinner bli rykande heta igen. Plocka bort kryddbuketten.
Fördela musslor och spad i sopptallrikar. Servera genast med frasiga baguetter.
Cin, cin!
|