Visa in en webbläsare
 
 

Suavias Soave "Monte Carbonare" - 2020 Top 100 Wines of Wine Spectator 

I slutet av varje år publisererar Wine Spectator sin topp 100-lista. Årets mest spännande viner enligt dem. Wine Spectators blind-provar årligen drygt 15.000 viner (källa) som alla poängbedöms och kommenteras. När väl topp 100-listan publiseras i december är det nästan alltid försent att få tag på årgångarna i listan. Men det ger en fin indikation på viner som kan vara intressanta att försöka få tag på framöver. 

Det var årgång 2017 av Monte Carbonare som Wine Spectator valt ut för topp 100. Vi sålde den för ett år sedan. Det är givetvis en mycket bra årgång. Jag har skrivit flera gånger att det var ett solrikt och varmt år, men en årgång som kommit ut mycket intressant på den vita sidan. Även för röda viner och speciellt de som ska njutas av unga. 

I år säljs Monte Carbonare 2018. 2018 är ett mycket bra vinår i norra Italien både på röda och vita sidan. Systrarna Tessari som driver Suavia tillhör "top-tier" av producenter i Soave och med årgång 2018 leverererar de ännu en imponerande "Monte Carbonare". Där 2017 bjöd på kraft och en mer aromatisk-profil är 2018 mer subtil, mineraldriven. Den rena frukten, tack vare vinifiering i ståltank, imponerar med fokus och precision. Servera till en klassisk Moule marinière (musslor i vitt vin), ett favoritrecept hittas nedan. 
 

 


Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 Valentina, Meri, och Alessandra Tessari som driver Suavia


""Wow. This is a great white with incredible definition and transparency. Sliced white peach, pear and apple aromas and flavors. Full body, focused and persistent. Goes on for minutes." - 95p, James Suckling 

 

Soave gränsar till Valpolicella ligger strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet. Suavia, som är det antika namnet för Soave, drivs av systrarna Meri, Valentina and Alessandra Tessari. Suavia är helt dedikerade till att producera vita viner från området.

Soave Classico "Monte Carbonare" är en klassisk Soave producerad av druvor skördade så snart de uppnått perfekt mognad. Vinet genomgår inte malolaktiska jäsning utan Suavia vill behålla den krispiga äpplesyran i vinet. De flesta viner idag (speciellt på den röda sidan) genomgår malolaktisk jäsning genom en andra jäsning, efter alkoholjäsningen, då mjölksyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. Suavia gör dock inte detta för sina viner och detta är en av förklaringarna till att vinerna har en hög krispig syra som bär upp den rika frukten och dessutom ger vinet ett långt liv.
 Efter jäsning i ståltank får vinet vila ytterligare 15 månader i ståltank innan buteljering. Vinet vilar därefter minst fem månader på flaska innan det släpps till försäljning.

 

Jordmån/jordart: Basalt berg och mörk/svart vulkanisk stenjord.

Druvor: 100% Garganega som skördas för hand under andra halvan av oktober. Efter skörd pressas druvorna försiktigt och genomgår därefter jäsning på ståltank vid den låga temperaturen 14-16 grader. Vinet genomgår därefter inte malolaktiskt jäsning. Detta för att behålla krispigheten i syran.

Alkoholhalt: 13%

Restsockerhalt: 5 gram/liter.

Lagringspotential: Mycket bra nu. Ett året-om-vin som kanske kommer som bäst ut till rika fiskrätter eller vinkokta musslor. Utvecklas fint över tid. Drick 2021 - 2024.

Servering: Servera vinet 10 - 12 grader. Servera till fiskrätter, eller vitt kött. En favorit är att matcha till vinkokta musslor. 

Artikelnr: 79720, pris: 203 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget


 

 

Favoritrecept, Moule marinière

Moule marinière, vinkokta musslor, från det läckra sydfranska köket. Du lagar enkelt denna festmåltid genom att låta musslorna dra i torrt vitt vin med vitlök, schalottenlök och persilja. Servera med frasiga baguetter.
 

Ingredienser för fyra personer:
2 kg musslor, 50 g smör, 1 dl finhackad schalottenlök (1 dl motsvarar ca 6 st), 3 finhackade, vitlöksklyftor, 1/2 liter torrt vitt vin, 1 kryddbukett * (morotsbit, timjan- och persiljekvistar, lagerblad), 1 dl hackad persilja (gärna slätbladig) / ibland byter jag ut persiljan mot korriander vilket också är gott, nymalen vitpeppar, salt, baguetter till servering


Gör så här:

1. Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av.

2. Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslor. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken och låt puttra under omrörning någon minut.

3. Häll i vinet och lägg i kryddbuketten, peppra och låt koka upp. Koka i 2 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt i ca 5 minuter under lock.

Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Håll dem varma i en stor uppvärmd skål med lock över. Kasta exemplar som inte öppnar sig.

Koka ihop spadet till cirka hälften, lägg ner musslorna igen och strö över den hackade persiljan. 
Smaka av med salt.

Blanda om under en halv minut så att musslorna hinner bli rykande heta igen. Plocka bort kryddbuketten.

Fördela musslor och spad i sopptallrikar. Servera genast med frasiga baguetter.

 

Bon appétit!