Visa in en webbläsare
 
 

Ny riktigt bra årgång av Marions kultvin - Teroldego


Marions kultvin - Teroldego. Idag släpper vi de första flaskorna från den nya årgången 2017. 2017 är en årgång som många gånger ger ett exceptionellt uttryck för viner som ska njutas av de fem till sex första åren efter skörd. Varma generösa årgångar, som 2017, uttrycker mer energi i frukten än svala årgångar de första åren. De skickligaste vinmakarna får samma precision och fokus i frukten både svala och varma årgångar.

Stefano Campedelli som driver Marion tillhör definitivt skaran av Valpolicellas skickligaste vinmakare. Hans viner är alltid eleganta och komplexa med en tydlig signatur från de vita kalkstensrika jordarna kring vingården. Teroldego 2017 är ett fantastiskt vin redan nu och jag rekommenderar att njuta av det i sommar och kommande 2 år.

Marion producerar tre viner med exakt samma vinifiering: Valpolicella Superiore, Cabernet Sauvignon, och Teroldego. Alla vinifierade enligt exakt samma process (samma andel torkade druvor, lagrade lika länge på ekfat av samma storlek, etc) med en enda skillnad: druva. Alla tre: otroligt goda och samtidigt så olika.

 

 


Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 



Stefano och hustrun Nicoletta Campedelli som äger och driver Marion 


"This is a lovely wine and one of the best expressions of Teroldego made anywhere in Italy." - Robert Paker 

 

"The Teroldego is an exciting wine that tells a great story. I think of it as an ambassadorial effort because it symbolically links the winemaking traditions of Valpolicella with one of the most popular grape varieties used directly north of here in the mountainous region of Trentino.
 
That spillover between the two territories has proven incredibly important in terms of the vinous profiles of each region. 

It opens with inky dark concentration and super-plush aromas of dark fruit, ripe cherry and chewy plum. The wine is all about texture and mouthfeel and what you get is incredibly soft and luscious."

 

Teroldego är en druva som framförallt odlas i norra Italien i trakterna kring Trentino-Alto Adige/Sydtirolen. Druvforskare har kunnat fastställa att Teroldego har sitt ursprung från den franska druvan Dureza som även är en av föräldrarna till Syrah. Teroldego har varit känt i Trentino-området sedan åtminstone 1500-talet. Idag skördas Teroldego i Trentino, från drygt 400 hektar vinfält av 300 producenter, för att producera det sedan 1971 DOC-klassade vinet Teroldego Rotaliano. Så vitt jag känner till är Marion den enda producenten i Valpolicella som producerar ett vin gjort på 100% av druvan.


Stefano låter en del av skörden torka ca 30 dagar innan det pressas. Den andra delen pressas en vecka efter skörd. Musten har sedan blandats och fått ligga ca 30 månader på små ekfat innan det buteljeras.


Druvor: 100% teroldego

Alkoholhalt: 12.5%

Restsockerhalt: 4 gram/liter.

Fyllighet: 9 (12) - förklaringar. Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6.

Lagringspotential: Årgång 2017 är redo att njuta av nu. Drick 2021 - 2023.

Servering: Servera vinet kring 18 grader. Beaujolais- Village är ett idealisk sällskaps -och måltidsvin. Servera gärna lätt kyld (15 grader) i sällskap med vit fisk, fläsk, kyckling och charkuterier.

Artikelnr: 72075, pris: 382 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 

 

Beställ på Systembolaget


 

Marions vingård och vinfält i östra Valpolicella