Visa in en webbläsare
 
 

Martin Muthenthalers Riesling "Mühldorfer" 2019 

Hej igen, jag upptäckte att vi hade fel bild i nyhetsbrevet igår så du får detta mejl igen nu med rätt bild och text ovan. Låt mig passa på att önska en trevlig helg! Hälsningar från Gotland. / Fredrik

--

Idag släpper vi det andra vita vinet från Martin Muthenthaler från det Österrikiska vindistriktet Wachau.  

"Martin Muthenthaler is producing some of Austria’s finest Rieslings and Grüner Veltliners. The Rieslings root in the poorest terraces and give elegant and terroir-driven wines that can compete with the finest Rieslings on planet." - Robert Parker

Muthenthaler tillhör de senaste årens Rising Star i Österrike och har etablerat sig i det absoluta toppskiktet poängmässigt hos de tyngsta skribenterna. Muthenthalers Riesling "Mühldorfer" kommer från vingårdslägen belägna kring byn Mühldorf i den klassiska och svalaste delen av Wachau. Även detta vin har blivit en favorit denna sommar. Väldigt, väldigt gott och vi njuter av det lika gärna som aperitif som till nygrillad fisk eller vinkokta musslor. Obs antalet flaskor vi fått tag på är begränsat! 

 

 

 

Hälsningar, Fredrik
Club Amarone

 I Wachau-dalen hittar du Österrikes mest uppskattade vinproducenter som odlat marken sedan många århundranden tillbaka; i källarna hittas gamla årgångar av husens viner och 100-åriga foudres. Men det är inte bara en region genomsyrad av historia; det är också hem för progressiva tänkare; människor som Martin Muthenthaler som utmanar status quo.

När Martin bestämde sig för att ta över sina föräldrars vinfält sa folk till honom att han inte kunde odla ekologiskt i denna region på grund av dess branta sluttningar och kalla temperturer. Men Martin är inte en "kan inte" person; han är en "kan" person; och idag producerar han några av de mest spännande ekologiska, naturligt tillverkade vinerna som Wachau har sett.


"Muthenthaler developed a new style for wines from the Wachau based on healthy fruits of unirrigated vines that are picked a day too early rather than too late and whose musts ferment spontaneously. The resulting style focuses on purity, brightness, freshness, elegance and minerality.. "  - Robert Parker


 

"När jag blev mer fördjupad i vinvärlden insåg jag också att det i princip - när det gäller framtiden - inte går att undvika ekologisk vinodling, för förr eller senare kommer herbicider att förbjudas. Det har nästan kommit till det nu. Jag har alltid trott att vi behöver friska jordar. Jag har aldrig gillat att se de vingårdar som har besprutats till döds, där bara lite mossa överlever under vinstockarna. Något händer i marken när du ständigt sprutar det med ogräsmedel och på något sätt gillade jag det aldrig.

Frågan var om vi kunde riskera att konvertera helt till ekologiskt, eftersom vi inte visste hur det skulle fungera på terrasserna. Folk hade sagt till mig i flera år att det inte kunde fungera här. Men då sa jag, vinmakare i Mosel gör det - så det måste fungera här också.... så det var vändpunkten - jag ska visa dem hur man gör!" - Martin Muthenthaler.

 

Wachau är känt för sitt klassificeringssystem och som en del av detta då Riesling och Grüner Veltliner måste märkas med Steinfeder (alkohol upp till 11,5%), Federspiel (11,5% - 12,5%) eller Smaragd (12,5% och högre). Martin bestämde sig för att inte använda detta system, eftersom han tyckte att det var viktigare att fokusera på att så ärligt och transparent som möjligt låta vinerna återspegla terroir och vingårdsläget, i motsats till socker och därmed alkohol.

 

Jordmån och höjd över havet: Jordmånen består av sand och sten. Vinstockarna är belägna 350 - 450 meter över havet. Druvorna kommer från vingårdslägen kring byn "Mühldorf" i klassiska Wachau, belägna 350 - 400 meter över havet. Efter skörd för hand har druvorna vinifierats i ståltank. 

Druvor: 100% riesling

Alkoholhalt: 13%

Restsockerhalt: 1.2 gram/liter

Lagringspotential: Årgång 2019 är en mycket bra årgång. Drick 2021 - 2023+.

Artikelnr: 53125, pris: 299 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

 

 

Byn Mühldorf hittas i den västra delen av Wachau och som en sista utpost i dalgången ”Spitzer Graben”. Kalla vindar från norr håller ner temperaturen och ger eleganta viner med hög syra.