Visa in en webbläsare
 

Hej! 

Lördagen den 29 maj genomför vi en online-provning tillsammans med Marco Sartori, ägare och vinkamare hos Roccolo Grassi (anmälan nedan). Ett av vinerna vi kommer att prova är den mycket fina årgången 2017 av vingårdsmärkta vinet Soave "La Broia" 2017.

Roccolo Grassi är en av mina absoluta personliga favoritproducenter, alla vinregioner inräknat, och det är alltid ett stort nöje att njuta av vinerna. Årgång 2017 är en årgång som kommit ut som mycket intressant på den vita sidan i Valpolicella och Soave. Ett exempel jag vill nämna är Suavias Soave "Monte Carbonare" 2017 som var med på Wine Spectators prestigefulla Top 100 of 2020 - the most exciting wines of 2020.  

Jag har provat alla årgångar av Roccolo Grassis Soave "La Broia" och stilen har över tiden kalibrerats mot att låta fräsch frukt stå i centrum och med mindre och mindre nyanser och inslag från ekfatsjäsning. Jag håller årgång 2017 som den bästa Roccolo Grassi producerat hitills. Den levererar generös och fräsch frukt med härlig energi. 
 

Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 


 

 
 

“The Soave La Broia is an excellent wine that beautifully illustrates the deft hand of its creator. This is an oak-aged Soave that shows both softness and crispness with seamless integration, not an easy feat. The aromas are layered and complex with tiny hints of lemon curd, crushed mineral and even a touch of baked peach that emerge gently from the glass."  - Robert Parker

 

Roccolo Grassis Soave präglas av samma elegans som husets röda. Soave Superiore "La Broia" produceras av 100 procent garganega, som växer i kalkrik alluvialjord, en jordmån som ger vinerna en markant mineralitet. 80 procent av vinet jäses på 3-4 år gamla slovenska ekfat 22hl respektiva franska barrique (225 liter). Resterande 20 procent jäses i ståltank. Vinet har genomgått malolaktiskt jäsning (den process under vilken enzymer gör om äppelsyra till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare).

 

Doft och smak: La Broia Soave har en tydlig arom av vita persikor och citrus, med inslag av aprikos och vita blommor. På tungan framträder mineraliteten tydligt och vinet har fin koncentration med en lång avslutning, där blommorna och persikorna återkommer.
 

Lagringspotential: Årgång 2017 är en mycket bra. Jag kan inte minnas att vinet någonsin varit bättre än denna årgång, knappt fyra år efter skörd. En årgång att njuta av de kommande åren. Den håller för lagring men den är så bra nu att jag inte tror att den blir mycket bättre. Drick 2021 - 2026+.

Druvor: 100% garganega

Jordmån och höjd över havet: Marken består av vulkanisk-, basalt- och kalksten. Vinstockarna är belägna 180 meter över havet. Vinstockarna är 25 år gamla. 

Alkoholhalt: 12%

Restsockerhalt: 1.5 gram/liter (mycket lågt).

 

Artikelnr: 76252, pris: 211 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 

 
Beställ via Systembolagets

 

 

Online-provning med Marco Sartori - Roccolo Grassi

Markera gärna redan nu i kalendern - lördagen 29 maj klockan 19:00 - 21.00. Då är du välkommen att vara med på en två timmar lång vinprovning tillsammans med Marco Sartori (ägare och vinmakare hos Roccolo Grassi) och mig. Vi kommer att berätta om vindistriktet Valpolicella och givetvis historien vingården Roccolo Grassi.


Tillsammans provar vi tre fantastiska viner från Roccolo Grassi, varav det sista är en exklusiv förhandsprovning av superårgången 2016 av husets Amarone som inte är officiellt släppt än.


Anmäl dig till provningen här (kostnadsfritt) -->>
 

Provningen är kostnadsfri. Vinerna inhandlas på egen hand via systembolaget och det är givetvis frivilligt att välja vilka viner man önskar prova själv. Inför provningen skickar jag även ut förslag på maträtt att servera vinerna till:
 

  1. Soave "La Broia" 2017 (nr 76252, 211 kr)
     
  2. Valpolicella Superiore 2015 (nr 73504, 358 kr)
     
  3. Amarone della Valpolicella 2016 (nr 72172, 846 kr) - förhandsprovning av den nya årgången som inte släppts officiellt än. 

Vi har nu alla tre vinerna åter i lager. OBS: Den nya årgången 2016 av Amarone är inte släppt officiellt än och detta vin kommer med en specialetikett då den slutliga etiketten för årgång 2016 inte är klar än (se här hur den ser ut). 


Här finns lista med vinerna som beställs via systembolaget.se –>>