Visa in en webbläsare
 
 

Hej! Igår slutat av förra veckan fick vi hem det andra partiet av den nya superårgången av Roccolo Grassis Valpolicella Superiore.

Roccolo Grassi är en av mina absoluta personliga favoritproducenter, alla vinregioner inräknat, och det är alltid ett stort nöje att njuta av vinerna. Årgång 2015 är en samlarårgång. En årgång att följa under många år framöver. Jag har provat alla årgångar av Roccolo Grassis Valpolicella Superiore de producerat och jag kan inte minnas att Roccolo Grassis Superiore varit bättre än denna årgång fem år efter skörd. Pris 358 kr / flaska.  

I stället för att, som de flesta producenter, använda sig av den frukt som ratas i urvalet till amaronevinet har Roccolo Grassi ett eget vinfält där druvorna till Valpolicella Superiore skördas. Det 8 hektar stora vinfältet har syd-östlig exponering och är beläget 200 - 250 meter över havet. Jordmånen består av vulkaniskt-basalt sten och berg. Vinrankorna är uppbundna enligt Guyot-metoden. Skördeuttaget är extremt låga 1.2 kg per vinplanta. 

Roccolo Grassis Valpolicella Superiore är gjord med delvis torkade druvor. 50% av druvorna pressas direkt efter skörd och 50% genomgår en 20 dagar lång torkning. Efter att vinet pressats mognar det först 20 månader på dels franska barriquer och en del större ekfat, och därefter ytterligare 10 månader på flaska.

 
 

"If there is a more refined Valpolicella being made today in Veneto, I want to taste it. This is a dazzling effort from proprietor Marco Sartori."  - Robert Parker

 

Freshly cut flowers, sweet red berries tobacco and crushed rocks float on the palate as the wine shows off its immense pedigree and sheer class. Though deceptively medium in body at the outset, the wine gains volume and muscle with time in the glass. The Valpolicella is all about finesse and elegance. - Robert Parker, The Wine Advocate


Doft och smak: Fokuserad, intensiv, och kompakt fräsch frukt och bärighet. Fräsch men samtidigt mycket komplex doft med en djup fin grundton av mörka körsbär, mörka hallon, och läder. Den vulkaniska mineraliteten i kombination av fin syra ger inte bara ett vin med god lagringspotential, men också ett mycket drickvänligt vin trots den koncentrerade frukten.

Lagringspotential: Årgång 2015 är en  femstjärnig årgång i Valpolicella och vinet är mycket bra redan nu. Drick 2020 - 2025+.

Druvor: 60% Corvina Veronese, 15% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Croatina

Jordmån och höjd över havet: Marken består av vulkanisk-, basalt- och kalksten. Vinstockarna är belägna 180 meter över havet. Vinstockarna är 25 år gamla. 

Alkoholhalt: 14%

Restsockerhalt: 1 gram/liter (mycket lågt).

Skördeuttag: Extremt låga 1.2 kg per vinplanta.

Fyllighet (förklaring): 9 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

Artikelnr: 73504, pris: 358 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 

 

Bästa hälsningar,
Fredrik Montelius